Програвач вінілу: основні види та поради щодо вибору

Вінілові платівки переживають ренесанс як носій музики. Їхні продажі зростають з кожним роком, все більше людей вважають за краще слухати композиції саме з них. Для трансляції музики пропонується замовити програвач на jam-media.com.ua , де є великий асортимент товарів.

Види

Вінілові програвачі мають традиційну конструкцію, яка не змінюється кілька десятиліть. Тут є двигун, який крутить опорний диск з певною швидкістю. Зверху на диск кладеться платівка. З неї за допомогою голки, вбудованої в головку звукознімача, береться звук, передається на фонокоректор, де посилюється, транслюється на підсилювач і акустичні системи.

Є два основні варіанти програвачів:

  1. Директ-драйв чи прямий привід. Тут двигун безпосередньо підключений до опорного диска і обертає його з потрібною швидкістю.
  2. Ремінний або пасичний привід, коли мотор обертає спеціальну головку, а від неї ременем обертання передається на опорний диск.

Кожен варіант має свої плюси та мінуси, наприклад, у програвача з ремінним приводом найчастіше співвідношення сигнал/шум вище, менше вібрації, що передаються на корпус від мотора. Але у програвача директ-драйв можна точніше налаштувати обертання диска, він надійніший у плані зношування деталей.

Вибір

Найважливішою частиною вінілового програвача є голівка звукознімача з голкою. Бувають головки ММ, або з рухомими магнітами, та МС з рухомою котушкою. Перші варіанти можуть бути відносно простими та дешевими, другі дорожчі, іноді значно.

Це пов’язано з точнішою передачею звуку в головках МС, але при цьому сама конструкція складніша. В результаті аудіофіли слухають переважно через ці головки.

Також важливе заточування голки. Найпростіші мають конічний наконечник, дорожчі, складнішу за формою заточування, щоб максимально точно зчитувати інформацію з платівки, охоплюючи весь рельєф канавок.

Тонарм, його довжина та форма також впливають на якість відтворення. Чим він довший, краще можна передати всю палітру звучання. Найбільш дорогі та якісні мають довжину в 10-12 дюймів. Форма може бути прямою або S-подібною.

Вага столу та опорного диска впливає на зменшення вібрацій, що теж позначається на якості звучання. Чим ці показники вищі – тим програвач стоїть стійкіше і звук передається точніше.

Виробник у світі програвачів має одне із вирішальних значень, варто віддавати перевагу відомим компаніям, які мають великий досвід у створенні пристроїв такого типу.