Як діяти іноземцю, який хоче отримати дозвіл на роботу в Україні

В Україні діють безліч правил для працевлаштування іноземців. Всі вони націлені на підвищення рівня життя і комфортних умов для гостей країни. Щорічно вступають в силу зміни і вносяться поправки в даному питанні.

Правила працевлаштування

Знати всі нюанси закону можуть тільки діючі юристи в країні. Якщо у іноземця виникли проблеми або питання з приводу свого працевлаштування в Україні, йому завжди може допомогти кваліфікований адвокат Львів.

В Україні іноземці можуть прийняти в штат як фізичну особу і як підприємця. Закон не забороняє легально працювати відразу на декількох підприємствах і не встановлює ліміти. Іноземці можуть оформлятися на роботу за своїми документами, або ж можуть отримати статус біженця. Закон визначив дві групи іноземців, для яких порядок оформлення дозволу на працю і сам процес працевлаштування можуть відрізнятися.

Для нерезидентів країни встановлюється окреме значення мінімальної заробітної плати. За останні роки були внесені зміни за списком документів і терміну дії дозволу на роботу. Для деяких громадян інших країн допускається оформляти дозвіл, терміном до 3х років. За видачу дозволу або продовження необхідно буде заплатити, встановлену державою суму.

Керівництвом країни також визначені деякі категорії, які можуть працювати без оформлення дозволу. До них відносяться:

  • біженець;
  • громадяни з ВНЖ в Україні;
  • журналісти, спортсмени, артисти та працівники мистецтв;
  • аварійно-рятувальні служби;
  • священики та священнослужителі;
  • викладачі вузів та ін.

Іноземців поділяють на особливу категорію, другу та інші працівники. Кожна категорія має свої тонкощі і нюанси оформлення. До особливої категорії відносять високооплачуваних фахівців, зарплата яких становить понад 50 мінімальних заробітних плат. До них же можна віднести випускників топ-100 світових вузів за версією Кабміну. До особливої категорії також відносять творчі професії та IT фахівці.

До другої категорії відносять відряджених співробітників, співробітники з держав членів МОП та іноземці, які подають запит на статус біженця. Всі ті, хто не відносяться до перших двох категорій підлягають до іншої категорії. Друга і третя категорія має умови по з / п: 10 мінзарплат або 5 для громадських і благодійних організацій. Термін дозволу також залежить від присвоєної категорії, як і перелік необхідних документів. Плата за дозвіл залежить від терміну дії дозволу.